Over Christina Plein

Christina behaalde haar diploma’s lichte muziek zang (jazz en pop) en klassieke zang aan het Conservatorium te Arnhem (ArtEZ) bij Ineke van Doorn, Peggy Larson, Elena Vink en Harry van Berne. Zij volgde masterclasses bij o.a. Peter Herbolzheimer, Heiner Wiberny, Rhiannon, Michele Weir, Alison Pearce en Michael Chance.

Christina was frontvrouw en zangeres van diverse bands, zoals “conjunto con clave” (salsa), “kickshaw” (soul&funk), “duo de saudade” (bossa nova) en trio “Youkali” (chanson).

“Ik ben zolang ik mij kan herinneren geboeid door de ongelooflijke kracht en diversiteit van muziek in het algemeen en de veelzijdige mogelijkheden van de stem in het bijzonder: met als extra dimensie de tekst.”

Door haar bijzonder omvangrijke stem (van  4 octaven) is Christina een veel gevraagde lage alt in a capella formaties: zoals “voices divine”(Köln) ,  “het Kwintet” (Arnhem), “chocolate com laranja” (Gelsenkirchen) en “Lieve Lust” (Arnhem). Op dit moment ligt haar focus vooral op het werk als  Alt-soliste, zingen bij Consensus Vocalis, het operakoor van de Nederlandse Reisopera en als freelancer bij het Groot Omroepkoor.

Een bijzonder hoogtepunt was in september/oktober 2012 een concertreis naar China. Samen met pianist Aljosja Buijs bracht zij toen een repertoire van Bizet tot Coldplay ten gehore.

Met de komst van haar kinderen is haar uitvoerend werk gaandeweg steeds meer richting klassiek verschoven. De werktijden en omstandigheden in die sector bleken beter te combineren met lespraktijk en gezin. Deze keuze staat dus geheel los van haar capaciteiten als zangeres en zangcoach in de andere genres.

Tevens is Christina ervaren in het maken van opnames en studiowerk door haar medewerking aan diverse Cd’s, het inzingen van jingles (o.a. voor mediamarkt) en het inspreken van sprookjes en proza voor Duitse taalcursussen.

“Bij ons thuis luisterden wij als kinderen door de week naar de platen van de Beatles en Mahalia Jackson, terwijl op zondag Bach of Mozart het ontbijt opleukte. Ook later toen ik de viool voor een saxofoon en het kinderkoor voor een Big Band en een rockband ingeruild had, wilde ik niet kiezen voor één genre. Na schooltijd luisterde ik naar AC/DC gevolgd door een uurtje Vivaldi om vervolgens met Sarah Vaughan de dag af te sluiten.”

De combinatie van uitvoerend zingen en een eigen lespraktijk houden de zanglessen lessen fris, actueel en vakkundig.